De ce să folosim balsam pentru îngrijirea buzelor?

Uscarea buzelor, denumită medical cheilită, este cauzată de pierderea uleiurilor şi lipidelor naturale din stratul exterior al buzelor. Se manifestă prin uscare, crapare (eroziuni) şi chiar acoperirea cu cruste dureroase, asta în cazurile cronice. Tratate necorespunzător, aceste fisuri se pot infecta şi pot împiedica alimentarea şi vorbirea. „În general, este bine să luaţi măsuri preventive pentru a avea buze sănătoase.

Este important să beţi multă apă dacă simţiţi că aveţi buzele uscate sau crapate. Evitaţi să vă lingeţi buzele, deoarece pierdeţi şi mai multă umiditate atunci când saliva se evaporă, pe lângă iritaţia chimică produsă”.

„Buzele tale sunt mai sensibile decât restul pielii, mult mai subţiri şi sunt lipsite de glande sebacee producătoare de ulei. Astfel, ele sunt predispuse la deshidratare, mai ales în prezenţa aerului uscat şi rece. Hidrataţi-vă buzele în fiecare zi cu un balsam special pentru îngrijirea buzelor sau cu o cremă hidratantă şi emolientă’’,recomandare dată de esteticieni și medicii dermatologi.

Balsam de buze: www.markop.ro

Starea psihologică şi stresul (pe fond psiho-emotional) pot declanşa uscarea şi crăparea buzelor, pentru că în acele momente avem tendinţa să le lingem şi să le muşcăm în mod repetat.

Alte lucruri care pot cauza uscarea buzelor: rujurile mate/ extra-rezistente, cu cantitate mare de pigmenţi, demachiantele şi cremele ce conţin acid salicilic şi benzoyl peroxide (şi care migrează în zona gurii). De asemenea, unele medicamente pot provoca sindromul de uscare a gurii şi crăparea buzelor, ca efect secundar”, mai spune dermatologul Aurelia Ionescu.

Persoanele cu probleme ale sinusurilor, care respiră adesea prin gura, pot prezenta simptome de uscăciune şi fisuri la nivelul buzelor. „Buzele sunt delicate şi vulnerabile la efectele dăunătoare aduse de expunerea la soare, frig, temperaturi scăzute şi fumat. Acesta din urma produce atât riduri în colţurile gurii, cât şi modificări de coloraţie şi textură a buzelor.

Dacă ne dorim buze frumoase ar trebuie să respectăm anumite reguli. Iată care ar fi, în opinia dermatologului, regulile ce nu trebuie neglijate.

Hidratare: consumaţi cel puţin 2l de fluide zilnic. Astfel corpul, pielea şi buzele dvs. vor fi hidratate.

Emoliere: folosiţi un balsam de buze emolient care înmoaie buzele şi menţine pielea hidratată. Sunt recomandate unturile şi uleiuri bogate în acizi graşi esenţiali: unt de shea şi cocos, ulei de migdale, ulei de măsline etc. Reaplicaţi balsamul o dată la 2 până la 4 ore, până când buzele sunt vindecate.

Exfoliere: nici un produs de îngrijire a buzelor nu va acţiona în mod corespunzător, fără o bună exfoliere. Buzele se curăţă mai întâi cu un gomaj blând şi o periuţă de dinţi moale (pentru bebeluşi). Evitaţi exfolierea pe buzele extrem de crapate, cu cruste ce pot sângera!

Se pot folosi şi produse speciale pentru buze, ce conţin alfa sau beta hidroxi-acizi (pe bază de acizi din fructe şi plante), care pot exfolia pielea moartă. Pentru pielea sensibilă sau buzele crăpate nu se recomandă însă folosirea mai mult de o dată pe săptămână, deoarece pot irita şi mai mult.

Protecţia solară: Buzele sunt susceptibile la arsuri solare, deoarece nu conţin melanină, pigmentul ce ajută la protejarea pielii de soare. Asiguraţi-vă că balsamul sau rujul conţine SPF pentru a preveni, pe lângă uscarea buzelor, posibilitatea de a dezvolta cancer în zona gurii.

Măriţi aportul de vitamine din alimentatie (A, B, C, E), zinc, fier şi acizi graşi esenţiali. Consumaţi cat mai multe fructe, legume şi suplimentaţi consumul de ouă, tofu, carne roşie şi cereale (bogate în B-uri).

Mai benefic rujul sau balsamul?

„Multe dintre rujurile mate pot provoca uscarea extremă a buzelor (astfel, sunt foarte rezistente pe buze). De acest motiv ar trebui să evitaţi, atunci când aveţi buzele extrem de uscate sau crăpate. În schimb, folosiţi rujuri hidratante şi emoliente şi adăugaţi un strat de balsam de buze dedesubt.

One comment

Leave a comment