Igiena si spălarea mâinilor pentru sănătatea ta

Igiena corecta a mainilor este baza pentru evitarea transmiterii si circulatiei microbilor si bacteriilor, prevenind astfel infectiile. Igiena mainilor este o problema atat de importanta incat, poate nu stiai, insa are o zi dedicata. Astfel ca data de 5 mai este Ziua Mondiala a Igienei Mainilor.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit cateva reguli pentru spalarea corecta a mainilor pentru cei care lucreaza in sectorul sanatatii. Cu toate acestea, ar fi o buna practica sa le aplicam si in viata de zi cu zi pentru prevenirea gripei si a bolilor.

OMS a constatat ca spalarea mainilor cu sapun profesional nu este doar mai eficienta decat spalarea traditionala, ci si economiseste mult timp. De fapt, intr-o zi de lucru de 8 ore, spalarea clasica a mainilor si spalarea antiseptica a mainilor poate dura foarte mult timp cu un sapun normal. Insa cu un sapun lichid profesional, acest lucru se face mai rapid si mai eficient. In plus, un dezinfectant maini de calitate, precum cel comercializat la sanito.ro poate fi mai mult decat eficient.

In ce momente se efectueaza dezinfectarea mainilor conform OMS?

OMS a stabilit in ce situatii cei care lucreaza in unitatile de asistenta medicala trebuie sa se spele pe maini si anume: inainte de a intra in contact cu pacientul, inainte de fiecare data cand trebuie efectuata o manevra aseptica, dupa expunere sau risc simplu de expunere la lichidele biologice al pacientului, dupa contactul cu pacientul si, in cele din urma, dupa ce a intrat in contact cu tot ceea ce il inconjoara.

Astfel, ca angajat in unitatile sanitare, de fiecare data cand ai o procedura trebuie sa te speli pe maini. De exemplu, inainte de a-ti pune manusi este important sa te spelii pe maini pentru a nu contamina cutia cu manusi cu microbi si bacterii. Chiar inainte si dupa atingerea patului pacientului, aceste reguli de igiena trebuie respectate, precum si pentru manevre mai delicate, cum ar fi schimbarea unui cateter .

Cum trebuie spalate mainile?

Trebuie sa speli toate degetele, chiar si in spatiul interdigital si sub unghii, unde de obicei se ascund majoritatea germenilor.

Dezinfectarea mainilor in viata de zi cu zi

Regula simpla a dezinfectarii mainilor este benefica pentru toata lumea si este usor de pus in practica chiar si in viata de zi cu zi, stabilind o masura corecta in diferite contexte.

Toata lumea ar trebui sa se curete pe maini cu gel dezinfectant dupa ce a fost expus la germeni si bacterii. De exemplu, dupa ce ai fost in centre comerciale si supermarketuri sau clinici si spitale. Ar fi indicat sa ai gelul dezinfectant cu tine si sa il folosesti, de exemplu, atunci cand calatoresti cu mijloacele de transport in comun, in general cand mergi in locuri foarte aglomerate.

Daca mainile sunt vizibil murdare, mai intai trebuie spalate cu apa si sapun profesional si apoi efectueaza o dezinfectare corecta cu un gel dezinfectant.

Leave a comment